Nederlands
Wie is Jesse van Doren?

Jesse is an entrepreneur with a strong passion for digital marketing as well as helping companies achieve growth for their business through critical analysis.

What is Brize?

Jesse founded Brize with the idea that he could bring better insight to various companies through customized team workshops, hackathons, and events that address that business’s needs.

Wie is Jesse van Doren? What is Brize?

Veel organisaties willen het weten: wat kost een spreker en waarom? De prijzen kunnen behoorlijk variëren, waardoor niet altijd goed duidelijk is wat de kosten zijn. Toch valt er gelukkig wel iets over te zeggen, aan de hand van een paar belangrijke factoren.

Wie is Jesse van Doren?

Jesse is an entrepreneur with a strong passion for digital marketing as well as helping companies achieve growth for their business through critical analysis.

What is Brize?

Jesse founded Brize with the idea that he could bring better insight to various companies through customized team workshops, hackathons, and events that address that business’s needs.

Er gelden bijvoorbeeld 7 factoren die de prijs van een spreker bepalen, net als tarieven voor verschillende soorten sprekers. Ook benieuwd: naar wat kost een spreker? Een professionele spreker kost meer dan een professional met presentatievaardigheden, terwijl er voor BN’ers weer heel andere bedragen gelden. Houd er bovendien rekening mee dat de kosten om een spreker in te huren bestaan uit zowel het honorarium als de investering die de spreker doet, waardoor dit makkelijk oploopt tot enkele duizenden euro’s.

Spreker boeken: wat bepaalt de prijs?
Benieuwd naar wat een spreker kost en waarom die prijs daarvoor geldt? 7 factoren geven inzicht in de verschillende kosten en prijzen:

1) Kennis
Sprekers met veel kennis berekenen hogere tarieven en prijzen dan zij die nog weinig expertise en ervaring hebben. Bovendien hangen de kosten samen met het specifieke vakgebied waarin de spreker zich heeft gespecialiseerd. Big data en robotica zijn populaire thema’s, waar veel vraag naar is. Het aanbod is aan de andere kant beperkt, waardoor de tarieven voor deze sprekers hoger liggen dan gemiddeld.

2) Presentatievaardigheden
Goede presentatievaardigheden maken een spreker levendig en overtuigend. Door op het juiste moment stiltes te laten vallen of juist een grapje te maken groeit het enthousiasme bij het publiek. Sprekers met voldoende expertise en goede vaardigheden op het gebied van presenteren zijn schaars, waardoor de kosten daarvoor hoger zijn.

3) Het verhaal
Dit hangt samen met de kennis van de spreker, maar vraagt om een unieke vaardigheid. Een goede presentatie is een verhaal. Daarin spelen persoonlijke elementen een rol, net als uitdagingen, strategieën om daar aan te werken en uiteindelijke resultaten. Een verhaal dat boeit, is van veel grotere waarde en daarom ook duurder.

4) Inzetbaarheid
De inzetbaarheid van sprekers die je wilt boeken is van invloed op de prijzen. Sommige sprekers zijn gespecialiseerd in een heel specifieke niche, terwijl anderen meer breed uit de voeten kunnen. Een bredere oriëntatie maakt ze beter inzetbaar, maar leidt ook tot meer aanvragen door andere organisaties. Op die manier kan het de sprekers meer gewild en daardoor duurder maken.

5) Beschikbaarheid
Een spreker inhuren en de kosten inschatten? Een betere beschikbaarheid leidt tot lagere tarieven. Full-time sprekers zijn daardoor soms iets voordeliger dan specialisten die het erbij doen om te vertellen over de ontwikkelingen in het vakgebied. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn, omdat een full-time spreker ervan moet kunnen leven en iemand die het erbij doet niet.

6) Ervaring
Meer ervaring leidt tot hogere kosten voor sprekers. Benieuwd waarom dat het geval is? Al die ervaring leidt tot meer waarde, omdat de sprekers beter om kunnen gaan met verschillende situaties en wat er kan gebeuren. De ervaring door de jaren heen geldt als belangrijke investering, en is dus van invloed op het tarief.

7) Bekendheid
Tenslotte speelt de bekendheid van sprekers een belangrijke rol als het gaat om de kosten. Bekende sprekers zijn meer gewild en daardoor minder goed beschikbaar. Dit drijft de prijs op, als meerdere organisaties en bedrijven ze graag rond dezelfde periode willen boeken.

Spreker inhuren: de kosten op een rij
Benieuwd naar de kosten om een spreker in te huren? Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden:

Categorie A: pro deo sprekers
Sommige sprekers zijn ‘pro deo’ beschikbaar. Zij komen gratis spreken, omdat ze zich bijvoorbeeld kunnen presenteren bij het publiek van jullie evenement en hier iets uithalen. Let op: veel van deze sprekers hebben een commercieel belang. Het risico is een reclamepraatje, die van minder waarde blijkt dan een reguliere lezing of workshop.

Categorie B: vakspecialisten
Vakspecialisten met basis presentatiekwaliteiten vragen zo’n €250 tot €1.000 per lezing, terwijl dat bij goede presentatiekwaliteiten gaat om zo’n €1.000 tot €5.000.

Categorie C: professionele sprekers
Professionele sprekers brengen doorgaans zo’n €2000 tot €8.000 in rekening als ze hun verhaal komen doen.

Categorie D: bekende experts
Bekende experts vragen zo’n €3.500 tot €20.000 voor een lezing.

Categorie E: beroemdheden
Bij beroemdheden kan het tarief zelfs variëren van €10.000 voor minder bekende personen tot €250.000 als het gaat om John Cleese, Al Gore of Anthony Robbins. Zij zijn zeer beperkt beschikbaar en beschikken over zowel een goed verhaal, veel expertise als geweldige presentatiekwaliteiten.

Investering en honorarium
De kosten om een spreker in te huren gelden niet alleen voor het moment dat hij of zij op het podium staat. Natuurlijk is er tijdens die momenten sprake van een (flink) honorarium, maar het gaat om veel meer dan dat. Een goede spreker moet flinke investeringen doen om tot het verhaal te kunnen komen. Dat begint met het bijhouden van de ontwikkelingen en het vormen van het verhaal. Vervolgens is het belangrijk om het verhaal goed uit te werken en daar een interessante lezing van te maken. Zodra het verhaal eenmaal staat moet dat ook visueel aantrekkelijk worden gemaakt en is het belangrijk om de presentatie goed te oefenen. Op die manier komt er veel kijken bij een geslaagde presentatie, waardoor de kosten daarvoor hoog kunnen oplopen.

Daarnaast zijn er allerlei verborgen kosten waar een spreker mee te maken heeft, waar je misschien niet direct bij stilstaat:
1) Voorgesprek (1 uur en nog 1 uur om dit goed voor te bereiden).
2) Voorbereidingstijd presentatie (variërend van 8 tot soms wel 16 uur).
3) Eerder aanwezig zijn bij het evenement (1 à 2 uur, daarnaast ga je na de presentatie natuurlijk niet meteen weg en kun je hier nog +1 uur bij optellen).
4) De presentatie zelf (vaak 1 uur. Veel bijeenkomsten zijn in de avonduren, waardoor een spreker dus laat thuis is).
5) Afschrijving van zaken als een laptop, clicker, batterijen, aansluitkabeltjes en telefoon. Veel sprekers hebben vaak een tweede laptop bij om er zeker van te zijn dat alles goed verloopt.
6) Kleding: sprekers hebben hogere kledingkosten dan veel andere beroepen, je kunt namelijk niet elke keer in dezelfde nette schoenen of pak verschijnen.
7) Vervoer (denk niet alleen aan de afschrijving van een auto en brandstof, maar ook reistijd. Sprekers gaan altijd iets eerder weg om er zeker van te zijn dat een spreker niet in de file belandt).
8) Vakliteratuur en abonnementen (alleen hieraan zijn veel sprekers al €2000 per jaar kwijt).
9) Auteursrechten afkopen: soms wil je bepaald materiaal gebruiken waar auteursrechten opzit. Een spreker moet dit dan afkopen.
10) Make-up: als je op een groot podium staat vol in de spotlights, is het belangrijk dat je gezicht niet gaat reflecteren.
11) Sprekersbureau: wanneer je een spreker via een sprekersbureau boekt, gaat gemiddeld 20% van deze vergoeding naar het sprekersbureau.
12) Team: veel bekende sprekers hebben een team van mensen om hun heen verzameld die natuurlijk ook betaald moeten worden. Deze mensen dienen bijvoorbeeld als Personal Assistant, of signaleren nieuwe trends om er zeker van te zijn dat de presentatie altijd inspirerend is en baanbrekende nieuwe inzichten oplevert.

Tip: goedkoop een goede spreker boeken of weten hoe duur een spreker is? Voorkom een spoedaanvraag en een boeking tussen september en december. In die periode is het topdrukte voor veel sprekers, waardoor de tarieven hoger liggen dan tijdens de rest van het jaar.

Spreker inhuren: kosten op aanvraag
Een spreker inhuren en benieuwd naar de kosten of meer weten over hoe die zijn opgebouwd? Het is geen probleem om te vragen naar de kosten en hoe die eventueel door het jaar heen kan variëren. Soms is het bovendien mogelijk om een lezing of workshop in te korten of te combineren met andere werkzaamheden, zodat het wel binnen budget past. Benieuwd naar mijn tarieven als technologie- en innovatie spreker of hoe we in de afgelopen jaren met mijn bedrijf werkte voor Google, Netflix, BMW en meer dan 350 andere organisaties? Lees mijn verhaal en neem contact op via het contactformulier onder aan deze website.

Vergelijkbare artikelen

Want to see how my team at Brize can help you integrate better into the smart cities of the future? Sign up for our newsletter.

Please enter your first name
Please enter your last name
Email address is invalid, please correct

Bedankt!

I have received your message and will be in touch very soon, thank you for your interest.