Jesse van Doren Neem contact op
Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Wie is Jesse van Doren? De bedrijven van Jesse:

Veel organisaties willen het weten: wat kost een spreker en waarom? De prijzen kunnen behoorlijk variëren, waardoor niet altijd goed duidelijk is wat de kosten zijn. Toch valt er gelukkig wel iets over te zeggen, aan de hand van een paar belangrijke factoren.

Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Je bent niet voor niets op deze pagina beland. Waarschijnlijk ben je geïnteresseerd in publieke sprekers of moet je binnenkort een spreker boeken en wil je een beter inzicht hebben aan wat voor budget je moet denken. Want, wat kost een spreker nou eigenlijk, aan wat voor sprekers prijzen moet je denken als je iemand gaat boeken?

Voordat je een spreker boekt, is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wat is het doel van de bijeenkomst?
- Hebben we een specifiek thema in gedachten?
- Welk publiek komt er op af?
- Wat is de locatie van de bijeenkomst?
- Wat is het programma van de bijeenkomst?
- Welke vergoeding is er voor sprekers beschikbaar?
- Wat is de voertaal van de bijeenkomst?
- Hebben we een publiekstrekker nodig om meer mensen naar het evenement te lokken (BN'er) of willen we het publiek verrassen met een onbekende doch inspirerende spreker die de zaal vanuit de inhoud goed in de fik kan zetten?

De antwoorden op bovenstaande vragen zullen van invloed zijn op het budget/vergoeding dat je nodig hebt voor de spreker die het best bij jouw evenement zal passen. Naast dat dit belangrijk voor het budget is, is het uiteraard ook fijn om gelijk een zo volledig mogelijke beschrijving van het evenement  mee te geven op het moment dat je de aanvraag indient bij de spreker of bij een sprekersbureau.

Wat kost een spreker? Jesse van Doren legt het uit


De prijsbepalende factoren voor het inhuren van professionele sprekers zijn in te delen in 5 hoofdtopics.

1) Het onderwerp
Sprekers met veel kennis rekenen hogere tarieven en prijzen dan zij die nog weinig expertise en ervaring hebben. Bovendien hangen de kosten samen met het specifieke vakgebied waarin de spreker zich heeft gespecialiseerd. Big data, security, AI, IoT blockchain en robotica zijn populaire thema’s, waar veel vraag naar is. Het aanbod is aan de andere kant beperkt, waardoor de tarieven voor deze sprekers hoger liggen dan gemiddeld.

2) Ervaring
Meer ervaring leidt tot hogere kosten voor sprekers. Waarom is dit het geval? Al die ervaring leidt tot meer waarde, omdat de sprekers beter om kunnen gaan met verschillende situaties en wat er kan gebeuren. Daarnaast zorgt ervaring voor het ontwikkelen van presentatie skills. Net even op dat ene juiste moment een stilte laten vallen, een grapje maken of het publiek erbij betrekken. Deze ervaring kan er dus voor zorgen dat het publiek zich net beter betrokken of meer aansluiting voelt bij het verhaal.

De ervaring door de jaren heen geldt als belangrijke investering, en is dus ook van invloed op het tarief. Wanneer je een evenement organiseert, wil je natuurlijk een ervaren iemand op het podium hebben staan, die de zaal goed in de fik kan zetten.

3) Lengte van de lezing
Een hele voor de hand liggende factor is de lengte van de lezing. Hoe langer de lezing duurt, hoe meer budget er benodigd is uiteraard om een gastspreker in te huren. Zo is het vanzelfsprekend dat het tarief van een dagvoorzitter, iemand die verschillende delen van een evenement aan elkaar praat, hoger ligt dan dat van een spreker die een uurtje een sessie geeft.

4) De naam
Uiteraard speelt de bekendheid van sprekers een belangrijke rol als het gaat om de kosten. Bekende sprekers zijn meer gewild en daardoor minder goed beschikbaar. Dit zijn echte publiekstrekkers. Dit drijft de prijs op, als meerdere organisaties en bedrijven ze graag rond dezelfde periode willen boeken. Vergelijk het met een reclame van het scheermerk Gilette. Zij kunnen ervoor kiezen om voetballers in te huren uit de eredivisie voor een laag tarief, maar ze kiezen voor de grootste topspelers zoals een Messi en Ronaldo, ook al moeten ze daar enkele miljoenen voor neerleggen. Ze betalen voor de naam, gewildheid en effect dat deze personen hebben.

Wat kost een spreker? Dat hangt af van de bekendheid van een spreker


5) Beschikbaarheid
De beschikbaarheid van de spreker speelt ook een grote rol bij het bepalen van de tarieven. De beschikbaarheid kan te maken hebben met bijvoorbeeld de naam (kopje 4) van de spreker, maar ook of de spreker naast spreken andere verdienmodellen heeft of juist alleen maar focust op het spreken.


Spreker inhuren: de kosten op een rij
Benieuwd naar de kosten om een spreker in te huren? Er zijn verschillende categorieën te onderscheiden:

€0 -
Sommige sprekers zijn ‘pro deo’ beschikbaar. Zij komen gratis spreken, omdat ze zich bijvoorbeeld kunnen presenteren bij het publiek van jullie evenement en hier iets uithalen. Let op: veel van deze sprekers hebben een commercieel belang. Het risico is een reclamepraatje, die van minder waarde blijkt dan een reguliere lezing of workshop.

€250 - €1000
Vakspecialisten met basis presentatiekwaliteiten vragen zo’n €250 tot €1.000 per lezing, terwijl dat bij goede presentatiekwaliteiten gaat om zo’n €1.000 tot €5.000.

€2000 - €8000
Professionele sprekers brengen doorgaans zo’n €2000 tot €8.000 in rekening. Hierbij is te denken aan sprekers die hun beroep hebben gemaakt van lezingen geven. Zij doen dit op dagelijkse basis en zijn dus erg ervaren in het entertainen van het publiek.

€3500 - €20.000
Wat kost een spreker voor bekende experts? Bekende experts vragen zo’n €3.500 tot €20.000 voor een lezing.

> €20.000
Het inhuren van beroemdheden als spreker kan erg hoog oplopen. Zo zijn er nationale beroemdheden zoals oud-presidenten of bekende verslaggevers, maar ook internationale grootheden zoals een Richard Branson of Al Gore. De prijs kan starten vanaf 10.000 en kan oplopen tot enkele tonnen.
 
Wat valt allemaal binnen de afgesproken prijzen?
Uiteraard betaal je als aanvrager niet alleen maar voor de tijd dat de spreker op je evenement zijn zegje doet. Er zijn erg veel zaken die om de hoek komen kijken. Zo moeten de volgende punten allemaal in acht worden genomen wanneer iemand een spreker zoekt:

1) Kennismakingsgesprek
2) Het voorbereiden van de keynote-presentatie
3) Goed en werkend materiaal. Sommige sprekers hebben zelfs extra materiaal mee, zoals een tweede laptop.
4) Reiskosten
5) Aanwezige tijd op het evenement
6) Management van de spreker. Dit kunnen interne werknemers zijn of het sprekersbureau waarmee de spreker is ingehuurd.

Tip: goedkoop een goede spreker boeken of weten hoe duur een spreker is? Voorkom een spoedaanvraag en een boeking tussen september en december. In die periode is het topdrukte voor veel sprekers, waardoor de tarieven hoger liggen dan tijdens de rest van het jaar.

Spreker inhuren: kosten op aanvraag
Een spreker inhuren en benieuwd naar de kosten of meer weten over hoe die zijn opgebouwd? Het is geen probleem om te vragen naar de kosten en hoe die eventueel door het jaar heen kan variëren. Soms is het bovendien mogelijk om een lezing of workshop in te korten of te combineren met andere werkzaamheden, zodat het wel binnen budget past. Benieuwd naar mijn tarieven als technologie- en innovatie spreker of hoe we in de afgelopen jaren met mijn bedrijf werkte voor Google, Netflix, BMW en meer dan 350 andere organisaties? Lees mijn verhaal en neem contact op via het contactformulier onderaan deze pagina.

Vergelijkbare artikelen

Neem contact op met mij

Je kan mij bereiken via social media, email of vul gewoon het formulier hieronder in.

Je moet je naam invullen.
Je moet een geldig e-mail adres invullen.
Je moet een bericht invullen.

Bedankt!

Je aanvraag is ontvangen, ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen.