Nederlands
Wie is Jesse van Doren?

Jesse is an entrepreneur with a strong passion for digital marketing as well as helping companies achieve growth for their business through critical analysis.

What is Brize?

Jesse founded Brize with the idea that he could bring better insight to various companies through customized team workshops, hackathons, and events that address that business’s needs.

Wie is Jesse van Doren? What is Brize?

Wat is een hackathon? Het is een van de meest gestelde vragen door onze klanten. Niet zo gek, want het is een relatief nieuw fenomeen. En heeft aan de andere kant ontzettend veel te bieden, dankzij de brede inzetbaarheid.Laten we beginnen met de definitie. Want, wat is een hackathon?

Wie is Jesse van Doren?

Jesse is an entrepreneur with a strong passion for digital marketing as well as helping companies achieve growth for their business through critical analysis.

What is Brize?

Jesse founded Brize with the idea that he could bring better insight to various companies through customized team workshops, hackathons, and events that address that business’s needs.

Wat is een hackathon? Het is een van de meest gestelde vragen door onze klanten. Niet zo gek, want het is een relatief nieuw fenomeen. En heeft aan de andere kant ontzettend veel te bieden, dankzij de brede inzetbaarheid.

Laten we beginnen met de definitie. Want, wat is een hackathon?

“Een evenement waar softwareprogrammeurs elkaar ontmoeten om samen te programmeren.”

Hier zitten een paar belangrijke elementen in verwerkt. Ten eerste gaat het om een evenement. Dat evenement kan een halve dag, een dag of zelfs meerdere dagen duren. Op locatie bij een organisatie, net als op andere terreinen zoals in de Amsterdam ArenA waar we een hackathon organiseerden.

Ten tweede gaat het om softwareprogrammeurs, in de breedste zin van het woord. Er is een sterke link met programmeren, om vanuit technologie naar oplossingen voor bestaande problemen te zoeken. Door een nieuwe toepassing te creëren of door bestaande toepassingen op een nieuwe manier te gebruiken. Een oplossing bedacht door slimme programmeurs en andere talenten, die tijdens het evenement intensief samenwerken.

Die programmeurs en andere talenten ontmoeten elkaar, om samen te programmeren en aan de uitdaging te werken. Die samenwerking is essentieel. En gebeurt in teams, om vanuit meerdere disciplines aan een uitdaging te beginnen. Op die manier komen de diverse perspectieven samen en ontstaan er niet zelden oplossingen waar specialisten uit een specifieke afzonderlijke discipline niet op gekomen zouden zijn.

In Nederland zien we dat er vooral veel conceptuele hackathons bestaat, hierbij is het niet altijd nodig om developers aanwezig te hebben op je hackathon, maar kan een andere doelgroep relevanter zijn om aan te haken.


Hackathon organiseren: de mogelijkheden
Nu we weten wat de hackathon betekenis is aan de hand van de definitie is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden. Weten wat een hackathon is vormt namelijk een goed begin, om er daarna één te organiseren is het vooral belangrijk om goed te begrijpen wat dit kan opleveren. Verderop presenteren we een aantal voorbeelden, maar we vertellen eerst graag wat meer over wat een hackathon kan opleveren, dankzij de unieke werkwijze.

Een hackathon biedt de mogelijkheid om talenten met verschillende capaciteiten bij elkaar te brengen. Het gaat traditioneel om programmeurs, maar ook andere disciplines zijn steeds vaker betrokken. Het biedt de mogelijkheid om heel gericht aan een specifieke uitdaging of een probleem te werken. Iets dat in de loop der jaren zo is gegroeid of dat recent is ontstaan, nu er nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen. Een uitdaging waarbij het de kunst is om out-of-the-box te denken.Een hackathon biedt in dat geval de mogelijkheid om een snelkookpan van talent te creëren, waarin de ontwikkelingen een veelvoud sneller gaan dan in traditionele teams. Door goed te doorgronden wat een hackathon is lukt het om een uitdaging te vinden waar teams graag mee aan de slag gaan. Om een belangrijke stap voorwaarts te zetten, aan de hand van een oplossing waar niemand eerder aan gedacht had. Voor een uitermate creatieve insteek in een snelkookpan, die leidt tot inzichten die anders nog maanden of jaren van ons verwijderd waren gebleven.


Voorbeelden van hackathons
Om goed te doorgronden wat een hackathon is kunnen we een aantal voorbeelden op een rij zetten. Zoals de eerste hackathon, maar ook sprintevenementen die we meer recent organiseerden:

Twee goede voorbeelden van wat een hackathon is en wat dat voor een organisatie kan opleveren. Unieke en creatieve oplossingen voor belangrijke problemen en uitdagingen, die zich anders niet zomaar laten tackelen. De betekenis en voorbeelden laten op die manier goed zien hoe je met jouw organisatie daar ook goed gebruik van kunt maken. Om zoveel mogelijk creatieve ideeën en oplossingen te verzamelen. Of om daar heel concreet mee aan de slag te gaan en in korte tijd een belangrijke stap voorwaarts te zetten.


Hoe organiseer je een hackathon?
Wil jezelf een hackathon organiseren en ben je benieuwd hoe je dat kunt doen en wat daar allemaal bij komt kijken? Wij zijn de specialisten voor hackathons in Nederland. We hebben ervaring bij diverse grote organisaties, die ons vroegen om een hackathon te organiseren.

Dat betekent dat we goed kunnen uitleggen wat een hackathon is en hoe je daar gebruik van kunt maken. We kunnen je helpen om het evenement vorm te geven. Bijvoorbeeld aan de hand van de ideale duur. Gedurende twee dagdelen of een evenement dat meerdere dagen duurt. Op die manier kunnen we samen een hackathon organiseren, om te werken aan het probleem of de uitdaging die je organisatie heeft.

En wil je meer weten over de hackathon betekenis of over wat het precies is in jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over. Over het organiseren van een hackathon en hoe je dat samen met ons kunt doen. Om binnenkort diverse teams met creatieve knappe koppen bij elkaar te zetten. Die tijdens een sprintevenement samenwerken zoals in een digitale snelkookpan. Om tot oplossingen te komen die je zelf niet had kunnen bedenken.

Vergelijkbare artikelen

Want to see how my team at Brize can help you integrate better into the smart cities of the future? Sign up for our newsletter.

Please enter your first name
Please enter your last name
Email address is invalid, please correct

Bedankt!

I have received your message and will be in touch very soon, thank you for your interest.