Jesse van Doren Neem contact op
Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Wie is Jesse van Doren? De bedrijven van Jesse:

Wat is een hackathon? Het is een van de meest gestelde vragen door onze klanten. Niet zo gek, want het is een relatief nieuw fenomeen. En een hackathon heeft ontzettend veel te bieden, dankzij de brede inzetbaarheid.

Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Laten we beginnen met de definitie, want wat is een hackathon?
“Een evenement waar softwareprogrammeurs elkaar ontmoeten om samen te programmeren”, wordt vaak gedacht. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, hoeft een hackathon lang niet altijd te betekenen dat je in systemen gaat inbreken. Wel heeft het iets te maken met de originele betekenis van het woord hacken. In een snelkookpan ga je namelijk tijdens een hackathon aan de slag om een bepaald probleem te tackelen. Je gaat op zoek naar nieuwe manieren waarvoor iets origineel niet bedoelt was.

Bij een hackathon gaat het om een evenement. Dat evenement kan een halve dag, een dag of zelfs meerdere dagen duren. Wanneer je aan de slag gaat met het organiseren van een hackathon, wil je natuurlijk een inspirerende locatie hebben. Dit kan een eigen locatie zijn, maar vaak is het een externe locatie. Zo organiseerden we onlangs nog een hackathon bij de Amsterdam ArenA. Je kunt er voor kiezen om een interne hackathon met de eigen organisatie te organiseren, of een hackathon waarbij je mensen van buitenaf ook vraagt om mee te doen.

In veel gevallen nodig je bij hackathons softwareprogrammeurs uit, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Wij organiseren hackathons met alle leeftijdscategorieën en zowel vanuit technische als non-technische vraagstukken.. Vaak is er echter wel een sterke link met programmeren, om vanuit technologie naar oplossingen voor bestaande problemen te zoeken. Door een nieuwe toepassing te creëren of door bestaande toepassingen op een nieuwe manier te gebruiken. Uit zo'n hackathon komt dan een slimme oplossing bedacht door slimme programmeurs of andere talenten, die tijdens het evenement intensief met elkaar samenwerken. We hebben zelfs een speciale team-up game ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat groepjes sneller en beter met elkaar kunnen samenwerken.

Die programmeurs en andere talenten ontmoeten elkaar, om samen te programmeren en aan de uitdaging te werken. Die samenwerking is essentieel. En gebeurt in teams bestaande uit vaak vijf personen, om vanuit meerdere disciplines aan een uitdaging te beginnen. Op die manier komen de diverse perspectieven samen en ontstaan er niet zelden oplossingen waar specialisten uit een specifieke afzonderlijke discipline niet op gekomen zouden zijn.

In Nederland zien we dat er vooral veel conceptuele hackathons bestaan, hierbij is het niet altijd nodig om developers aanwezig te hebben op je hackathon, maar kan een andere doelgroep relevanter zijn om aan te haken.

Hackathon organiseren: de mogelijkheden
Nu we weten wat de hackathon betekenis is aan de hand van de definitie is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden. Weten wat een hackathon is vormt namelijk een goed begin, om er daarna één te organiseren is het vooral belangrijk om goed te begrijpen wat dit kan opleveren. Is het proces belangrijker of het resultaat? Verderop presenteren we een aantal voorbeelden, maar we vertellen eerst graag wat meer over wat een hackathon kan opleveren, dankzij de unieke werkwijze.

Een hackathon biedt de mogelijkheid om talenten met verschillende capaciteiten bij elkaar te brengen, zoals we eerder al aangaven. Het gaat traditioneel om programmeurs, maar ook andere disciplines zijn steeds vaker betrokken. Het biedt de mogelijkheid om heel gericht aan een specifieke uitdaging of een probleem te werken. Iets dat in de loop der jaren zo is gegroeid of dat recent is ontstaan, nu er nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen. Een uitdaging waarbij het de kunst is om out-of-the-box te denken. Een hackathon biedt in dat geval de mogelijkheid om een snelkookpan van talent nieuwe dingen te creëren, waarin de ontwikkelingen een veelvoud sneller gaan dan in traditionele teams.

Door goed te doorgronden wat een hackathon is en waarom mensen eraan mee willen doen, lukt het om een uitdaging te vinden waar teams graag mee aan de slag gaan. Om een belangrijke stap voorwaarts te zetten, aan de hand van een oplossing waar niemand eerder aan gedacht had. Voor een uitermate creatieve insteek in een snelkookpan, die leidt tot inzichten die anders nog maanden of jaren van ons verwijderd waren gebleven.

Voorbeelden van hackathons
Om goed te doorgronden wat een hackathon is kunnen we een aantal voorbeelden op een rij zetten. Zoals de eerste hackathon, maar ook sprint evenementen die we meer recent organiseerden:

1) De eerste hackathon
De eerste hackathon werd georganiseerd in 1999 tijdens de JavaOne Conference. Het laat goed zien wat het is, al ging het nog om de nauwe definitie hiervan. Deelnemers werd gevraagd om een programma in Java te schrijven. Een programma om de Palm V met andere Palm-gebruikers te laten communiceren en dat via internet vast te leggen. In die tijd revolutionair vernieuwend, waarmee het goed aangeeft wat een hackathon is en welke mogelijkheden dat biedt.

2) Hackathon in de Amsterdam ArenA
Meer recent organiseerden we een hackathon in de Amsterdam ArenA, voor de Hogeschool van Amsterdam en KPN. Die wilden onderzoeken hoe bezoekersstromen van de ArenA het best kunnen worden geoptimaliseerd, met de inzet van nieuwe technologieën en sensoren. Het winnende team bedacht een simulatie, welke gecombineerd werd met real time sensor data in een lerend feedback systeem. Om publieksstromen in de ArenA te monitoren, aan de hand van moderne technologie.

Twee goede voorbeelden van wat een hackathon is en wat dat voor een organisatie kan opleveren. Unieke en creatieve oplossingen voor belangrijke problemen en uitdagingen, die zich anders niet zomaar laten tackelen. De betekenis en voorbeelden laten op die manier goed zien hoe je met jouw organisatie daar ook goed gebruik van kunt maken. Om zoveel mogelijk creatieve ideeën en oplossingen te verzamelen. Of om daar heel concreet mee aan de slag te gaan en in korte tijd een belangrijke stap voorwaarts te zetten.

Hoe organiseer je een hackathon?
Wil jezelf een hackathon organiseren en ben je benieuwd hoe je dat kunt doen en wat daar allemaal bij komt kijken? Zo organiseren we veel van onze bijeenkomsten aan de hand van de Design Thinking Methode. Wij zijn de specialisten voor hackathons in Nederland. We hebben ervaring bij diverse grote organisaties, die ons vroegen om een hackathon te organiseren. In de afgelopen jaren organiseerden we tientallen hackathons over de hele wereld. Zoals bijvoorbeeld de World Hackathon Day in 2014 waar we als eerste de Google Glass in Nederland aan het grote publiek toonde en allerlei andere nieuwe technologieën zoals drones:

Wat is een hackathon, de World Hackathon Day geeft het goed weer

Een hackathon laten organiseren door een professionele partij?
We kunnen je goed uitleggen wat een hackathon is en hoe je daar gebruik van kunt maken. We kunnen je helpen om het evenement vorm te geven en zelfs alles voor je uithanden nemen. We adviseren je graag over de ideale duur van jouw hackathon. Afhankelijk van het resultaat wat je wilt behalen, is het namelijk goed om te kijken of je de hackathon twee dagdelen wilt laten duren of wellicht zelfs meerdere dagen. We kunnen je helpen bij het organiseren van een hackathon, zodat je er zeker van bent dat alles in goede banen wordt geleidt. Wist je namelijk dat een gemiddelde hackathon zo'n 250 uur voorbereidingstijd met zich meebrengt?

Wil je meer weten over de hackathon betekenis of wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via het contactformulier hieronder, dan vertellen we je er graag meer over. We kijken er naar uit om je meer te vertellen over hoe je binnenkort het beste diverse teams met creatieve knappen koppen bij elkaar kunt krijgen, zodat je in een snelkookpan snel resultaten kunt behalen.

Vergelijkbare artikelen

Neem contact op met mij

Je kan mij bereiken via social media, email of vul gewoon het formulier hieronder in.

Je moet je naam invullen.
Je moet een geldig e-mail adres invullen.
Je moet een bericht invullen.

Bedankt!

Je aanvraag is ontvangen, ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen.