Jesse van Doren Neem contact op
Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Wie is Jesse van Doren? De bedrijven van Jesse:

In welke richting ontwikkelt zich de landbouw van de toekomst? Hoe helpen intelligente systemen de landbouw efficiënter te maken, de kwaliteit te verbeteren en risico’s te verkleinen? Het zijn belangrijke thema’s waarvoor organisaties me regelmatig uitnodigen als spreker.

Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Jesse schetst de toekomst van de landbouw, bijvoorbeeld aan de hand van mogelijkheden met big data en Kunstmatige Intelligentie (KI). Het biedt mogelijkheden voor verticale landbouw en zelfrijdende systemen. Ze helpen de productiviteit te verhogen en maken het eenvoudig om efficiënter om te gaan met beschikbare resources.

Technologie is voor de landbouw toekomst niet zomaar een prettige bijkomstigheid, maar pure noodzaak. De Verenigde Naties gaan uit van een bevolkingsgroei tot 8,5 miljard in 2030, vooral door groei in de ontwikkelingslanden. Er ontstaan uitdagingen op het gebied van milieu, maar minstens zo nijpend is een dreigende hongersnood. De landbouwsector zal een cruciale rol spelen als het gaat om de stabiele productie van voldoende voedsel, om daar alle monden mee te kunnen vullen.

Andersom wordt het steeds belangrijker om milieuschade te voorkomen en is er minder ruimte beschikbaar om voor meer voedsel te zorgen. We moeten op zoek naar nieuwe mogelijkheden, waarvoor nu gelukkig al innovatieve technologieën beschikbaar zijn.

De beschikbaarheid van land en water neemt af, terwijl we daar juist steeds meer behoefte aan hebben. Landbouw in de toekomst gaat er anders uitzien dan we gewend zijn, om nog efficiënter en slimmer om te gaan met de resources die wel beschikbaar zijn.

Big data en Kunstmatige Intelligentie
Landbouw zal in de toekomst veel meer gebruik gaan maken van big data. Het helpt bijvoorbeeld te voorkomen dat oogsten (deels) mislukken, om efficiënter om te gaan met dat wat er beschikbaar is. Een mooi voorbeeld van de toepassing van big data is AeroFarms. Het bedrijf laat de gewassen monitoren door duizenden sensoren, gekoppeld aan slimme algoritmen. Die passen de LED-verlichting aan, om tijdens iedere groeifase de juiste hoeveelheid licht te gebruiken. Op die manier worden de omstandigheden automatisch aangepast aan de behoefte van de planten. Een app maakt het mogelijk om problemen te signaleren en daar meteen op in te spelen, om efficiënter te kweken en de opbrengst daarmee te verhogen.

Ook Kunstmatige Intelligentie (KI) biedt mogelijkheden voor de toekomst van de landbouw. Dat doet bijvoorbeeld Beck’s Hybrids, een zadenbedrijf dat genetische data analyseert. Genetici komen meer te weten over de invloed van de weersomstandigheden op de meer dan 30.000 zaden die het bedrijf verwerkt. Dankzij KI krijgt het bedrijf meer waarde uit alle data die er verzameld wordt, iets waar een mens niet toe in staat zou zijn. De software analyseert de data en maakt inzichtelijk hoe het weer van invloed is. Op die manier kan het bedrijf daar aanpassingen voor doen, om de zaden zo goed mogelijk te laten groeien en daar het maximale uit te halen.

Verticale landbouw en zelfrijdende systemen
Landbouw vraagt traditioneel om veel land. Ruimte wordt schaars, omdat het aantal bewoners van onze aarde alleen maar toeneemt. Dat heeft invloed op de toekomst van de landbouw, dit is dus iets waarvoor we oplossingen moeten vinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van verticale landbouw. Het beperkt de ruimte die we nodig hebben om voedsel te verbouwen, waardoor we de productie kunnen verhogen terwijl we daar minder oppervlak voor nodig hebben.

Een verticale boerderij biedt veel belangrijke voordelen, waaronder:
- Ideaal voor bewoners van steden
- Geschikt voor zuivering van grijs water
- Helpt beschadigde ecosystemen te herstellen
- Productie gedurende 365 dagen per jaar
- Geen landbouwafvloeiing

Verticale landbouw zorgt voor meer producten in minder tijd en is uitermate licht-efficiënt. Het zijn twee belangrijke voordelen, die in de toekomst verder uit zullen groeien naar toepassingen over heel de wereld. Bovendien zijn er enorme waterbesparingen mogelijk, terwijl de lokale bevolking er goed mee ondersteund kan worden. Op die manier is het een belangrijke factor in de landbouw van de toekomst, waar Jesse als spreker regelmatig over vertelt aan de hand van praktische voorbeelden.

Biotech en nanotechnologie
In meer technische zin zal de landbouw in de toekomst bijvoorbeeld gebruik gaan maken van biotech. Het is de overkoepelende term voor het maximaliseren van de opbrengst, terwijl boeren de kosten minimaliseren. Het zijn wetenschappers die de technologie ontwikkelen, zodat de daadwerkelijke bewerkers van het land er gebruik van kunnen maken. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van genbewerking, bijvoorbeeld om gewassen beter te beschermen tegen ziekten die er kunnen ontstaan. Vooral CRISPR is hier een goed voorbeeld van. Het is daarmee bijvoorbeeld al gelukt om een aubergine te ontwikkelen die resistent is voor insecten. De boeren konden 80 procent minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, om op een veel duurzamere manier te produceren en tegelijkertijd te zorgen voor een hogere opbrengst.

Andere ontwikkelingen zien we op het gebied van nanotechnologie. Er wordt gebruik gemaakt van kleine deeltjes die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Het zal de landbouw en het productiesysteem voor ons voedsel transformeren, op een manier die we nog nauwelijks kennen. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar biedt nu al interessante voordelen. Boeren kunnen de vochtigheidsgraad van gewassen vaststellen en zelfs ziekten identificeren, om daarop meteen in te grijpen. Biotech en nanotechnologie spelen op die manier een belangrijke rol in de landbouw van toekomst.

Spreker over de toekomst van de landbouw
Op zoek naar een spreker over de toekomst van landbouw en benieuwd wat je daarvan kunt verwachten? Jesse vertelt over de verschillende technologieën en ontwikkelingen, net als over de praktische toepassingen daarvan van over heel de wereld. Bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van drones of zelfrijdende systemen. Ze zijn productiever en effectiever, terwijl er geen kostbare mankracht meer aan verloren gaat. Die mankracht is beschikbaar voor meer complexe taken, bijvoorbeeld door kritisch te denken of creatief om te gaan met de uitdagingen in de toekomst van de landbouw.

Benieuwd wat hij als top spreker over de toekomst van de landbouw vertelt en hoe hij in de afgelopen jaren werkte voor Google, Netflix, BMW en meer dan 350 andere organisaties? Lees zijn verhaal en neem online contact met hem op, bijvoorbeeld via het contactformulier onderaan deze website.

Vergelijkbare artikelen

Neem contact op met mij

Je kan mij bereiken via social media, email of vul gewoon het formulier hieronder in.

Je moet je naam invullen.
Je moet een geldig e-mail adres invullen.
Je moet een bericht invullen.

Bedankt!

Je aanvraag is ontvangen, ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen.