Jesse van Doren Neem contact op
Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Wie is Jesse van Doren? De bedrijven van Jesse:

Een bootcamp voor het omgaan met klagende collega's? Om het klagen terug te brengen of zelfs helemaal te voorkomen? Er is weinig zo contra-productief als medewerkers die klagen. Ze zijn niet tevreden over hun werkomgeving, raken uit de juiste flow en kunnen daar anderen in meetrekken.

Wie is Jesse van Doren?

Jesse van Doren is veelgevraagd technologie- en innovatie deskundige en dé trendwatcher van dit moment. Hij bevindt zich midden in de technologie-hausse, werd uitgeroepen tot meest beloftevolle jonge ondernemer van het jaar en is regelmatig op televisie te zien bij BNN/Vara, AVRO/TROS en RTL Nieuws.

De bedrijven van Jesse:

Jesse begon met ondernemen op zijn 11e. Dit liep volledig uit de hand en inmiddels hebben hij en zijn team voor meer dan 350 organisaties gewerkt. Je kunt zijn team boeken als onafhankelijk vertrouwde adviseur op het gebied van technologie- en innovatie. Altijd sterk in data-gedreven marketing, design, creatieve campagnes en voice applicaties

Het gevolg van klagen? De productiviteit neemt af, de kantjes worden er kwalitatief vanaf gelopen of de service richting klanten is niet zoals die hoort te zijn.

Gelukkig zijn er praktische handvatten beschikbaar, zoals de anti-klaag bootcamp. Zo’n aanpak doet wonderen, door allereerst goed na te gaan waarom er eigenlijk wordt geklaagd. Wat is de oorzaak dat medewerkers het niet naar hun zin hebben of dat een klein deel niet tevreden is met de (werk)omgeving? Zonder inzicht in de oorzaken is het niet mogelijk om hier iets aan te doen, waardoor het hier altijd mee begint.

We beginnen de dag dus met het wat, waarom en hoe van klagen: en welk gevaar schuilt er in al dat zeuren en zaniken? Nadat iedereen in de startblokken staat en het probleem erkent (uiteraard met een lach en een knipoog), gaan we in het tweede gedeelte hier dieper op in en leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat de klagers nooit meer terugkomen.

Zowel kleine, middelgrote als grote organisaties kunnen zo nu en dan een oppepper gebruiken. Het is dé manier om medewerkers fris te houden en er bovendien voor te zorgen dat zij voldoende uitdaging blijven zien. Het helpt het geklaag tegen te gaan of zelfs helemaal te voorkomen, zodat je daar veel minder omkijken naar hebt.

Tip: benieuwd of een anti-klaag bootcamp een goed idee is? In organisaties waarin wordt geklaagd, waarin wordt gescholden of waarin negatief wordt gesproken over iemand die er niet bij is zal dit van toegevoegde waarde zijn.

Waarom wordt er geklaagd?
Het is altijd belangrijk om na te gaan waarom er wordt geklaagd. De oorzaak van het klagen kan dieper liggen dan je in eerste instantie zou denken, waardoor het belangrijk is om hier goed de tijd voor te nemen binnen een anti-klaag bootcamp. Soms gaat het om frustraties die maanden- of zelfs jarenlang zijn opgebouwd, waardoor er uiteindelijk geklaag ontstaat.

Tip: benieuwd of er sprake is van klagen? Zodra daar discussie over ontstaat is dit het geval. Je kunt geklaag herkennen aan negatieve gedachten en uitgesproken ervaringen, zonder dat er oplossingen worden aangedragen.

Het is belangrijk om inzichtelijk te maken waar het geklaag vandaan komt, voordat het mogelijk is om daar iets aan te doen met een anti-klaag bootcamp. Zodra duidelijk is wat de oorzaak is wordt het mogelijk om daar iets aan te doen. In sommige gevallen gaat het bijvoorbeeld om problemen in de eigen (werk)omgeving, waardoor een medewerker niet happy is met de wijze waarop de organisatie in elkaar zit. In andere gevallen gaat het om de eigen rol binnen die organisatie, het takenpakket, de verantwoordelijkheden of zelfs de manier van werken binnen de eigen functie.

Minder klagen op de werkvloer
Wil je er met een anti-klaag bootcamp voor zorgen dat medewerkers minder klagen op de werkvloer? Het is belangrijk om op zoek te gaan naar oplossingen, voor de eerder uitgesproken frustraties. Zodra de oorzaak van het geklaag duidelijk is wordt het tijd om daar iets aan te gaan doen. Kijk goed naar de frustraties die medewerkers ervaren, om vast te stellen waar het aan ontbreekt of waar juist te veel van is. Door daar iets aan te doen pak je het probleem bij de wortel aan voor een effectieve oplossing.

Tip: soms worden er in eerste instantie redenen voor het geklaag gegeven die te veel aan de oppervlakte blijven. Er kan sprake zijn van een dieperliggende oorzaak. Blijf doorvragen en neem de tijd om tot de daadwerkelijke problemen en frustraties te komen.

Met een anti-klaag bootcamp zorg je ervoor dat je vaststelt wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het is dé manier om het klagen af te laten nemen, anders dan door simpelweg aan te geven dat dit niet langer is toegestaan of niet wordt gewaardeerd. Het klagen ontstaat vanuit een negatieve energie, die z’n weg naar buiten zal moeten vinden. Indien het niet meer is toegestaan om te klagen bestaat het risico dat medewerkers de kantjes er vanaf zullen lopen of hun frustraties via andere kanalen en op een andere manier zullen uiten.

Om minder te klagen op de werkvloer is het belangrijk om de onderliggende frustraties weg te nemen. Alleen op die manier is het mogelijk om de (werk)omgeving te verbeteren en daarmee te voorkomen dat er nog langer (veel) geklaagd wordt. Het Nieuwe Werken kan daarbij een oplossing bieden, bijvoorbeeld aan de hand van meer flexibiliteit en verantwoordelijkheid.

Productiever met Het Nieuwe Werken
Last van medewerkers die veel klagen? Dat kan te maken hebben met een gebrek aan autonomie. In Nederland houden we ervan om onze eigen keuzes te maken, ook op de werkvloer. Het Nieuwe Werken voorziet in twee belangrijke voordelen:

1) Meer flexibiliteit in de werkzaamheden
Medewerkers weten zelf vaak het best welke taken ze op welk moment en op welke plaats moeten uitvoeren. Door ze die flexibiliteit te bieden met Het Nieuwe Werken zal het klagen zienderogen afnemen. Flexibiliteit geeft een gevoel van vrijheid, waardoor de productiviteit toeneemt en het klagen afneemt of zelfs helemaal stopt.

2) Verantwoordelijkheid voor de eigen resultaten
Het gevoel van vrijheid zorgt voor een betere ervaring op het gebied van autonomie, vooral in combinatie met eigen verantwoordelijkheid voor de resultaten. Het maakt medewerkers trots op wat ze voor elkaar krijgen en betrekt ze meer bij de uitdagingen waar je als organisatie mee worstelt. Bovendien is het een effectieve manier om het klagen tegen te gaan.

Anti-klaag formule: om medewerkers gemotiveerd te krijgen

Uit onderzoek blijft dat medewerkers die geleerd hebben om elke dag hun sterke punten te gebruiken, 7.8% productiever zijn en teams die zich richten op sterke punten zelfs 12.5% productiever. Wanneer je werkt aan de bovenstaande punten: autonomie, meesterschap, zingeving kun je ervoor zorgen dat het klagen ophoudt.

Een anti-klaag bootcamp gaat dus uit van bijvoorbeeld flexibiliteit en verantwoordelijkheid, binnen Het Nieuwe Werken. Het helpt de productiviteit te verbeteren, door medewerkers minder te laten klagen. Vanuit de oorzaak van de problemen gaan zij op zoek naar oplossingen, waarmee ze de (werk)omgeving meer kunnen inrichten zoals ze die zelf graag zien.

Benieuwd hoe deze workshop van toegevoegde waarde kan zijn en hoe hij in de afgelopen jaren werkte voor Ministerie VWS, Rijkswaterstaat en vele andere organisaties? Neem contact op via het formulier onderaan deze website.

Vergelijkbare artikelen

Neem contact op met mij

Je kan mij bereiken via social media, email of vul gewoon het formulier hieronder in.

Je moet je naam invullen.
Je moet een geldig e-mail adres invullen.
Je moet een bericht invullen.

Bedankt!

Je aanvraag is ontvangen, ik zal zo snel mogelijk op je terugkomen.